altaltalt

Enthousiast geworden door het volgen van de 6 weekse NFTU fiets fit/ MBT clinic, die overigens uitstekend werd verzorgd door de gebroeders Belga, ben ik medio april lid geworden van de Noordelijke ATB vereniging. Na de training van 21 april bij de Kardingerbult leek het mij leuk om mee te doen aan de volgende uitdaging, de 43 km lange Bevrijdingstoertocht 2010.

Dus zondagochtend 2 mei was ik om 9.15 uur op de parkeerplaats bij de Norgerberg en maakte hier kennis met Harke. Na elkaars klassieke auto’s te hebben bewonderd kwamen de andere deelnemers, Onne , Meine, Peter, Maarten en Eltjo ook aan. Met Onne als voorrijder vertrokken we snel daarna het bos in. Bijna boven op de eerste bult ging ik al onderuit over een paar boomwortels, te vroeg uit het zadel en meteen geen grip meer met het achterwiel…

Het tempo tussen de bomen door lag voor mijn gevoel redelijk hoog, maar dit bleek gelukkig een kwestie van wennen. Na zo’n 6 kilometer stopten we bij een historische plek uit de 2e wereldoorlog: een monument voor verzetstrijders uit Groningen, die hier in april 1945 zijn geëxecuteerd. Na nog een stuk door het bos fietsen, kwamen we bij een bunker die hier samen met een vliegveldje door de Duitsers werd aangelegd. Na voltooiing hiervan bleek echter dat de grond te drassig was en de landingsbaan is dus nooit echt gebruikt.
Na het bos volgde er een kilometers lang zandpad tussen de velden door. Als gevolg van het natte zand en de harde tegenwind begonnen mijn benen al snel te verzuren en stuurde ik richting de wat hardere berm om mijn krachten te sparen. Inmiddels waren meer mederijders op dit geweldige idee gekomen… Een lekke achterband van Maarten bood ons de gelegenheid snel even iets te eten en te drinken. Vervolgens reden we door een moerasachtig heidegebied, waar Harke nog snel even een ‘staatsieportret’ maakte. Uiteindelijk kwamen we op een zandlaantje genaamd de Fledders. Hier herinnert een monument aan een kamp waar 120 joden werden tewerkgesteld en uiteindelijk gedeporteerd om nooit weer terug te keren.
Vervolgens bereikten we via een stuk bos met hele smalle paadjes en veel boomstronken en bulten een smalle asfaltweg. In de nadagen van de oorlog hadden 6 Franse soldaten zich verschanst in een boerenschuur. Na een vuurgevecht werd de schuur in brand gestoken. Het resultaat laat zich raden…
Daarna een lang stuk door het bos via een soort van dijkje. Af en toe moesten we afstappen voor omgevallen bomen en stapels gerooide struiken. Een beetje moe maar zeker voldaan kwamen we weer aan bij de Norgerberg, waar we op het terras genoten van koffie en gebak!
Het is toch wel heel bijzonder om 65 jaar na dato nog steeds in een bevrijd Nederland te kunnen/ mogen rondfietsen.
Onne bedankt voor de prachtige route. De eerste kennismaking met ATB Noord is mij heel goed bevallen, de volgende keer zal ik er zeker weer bij zijn.

Martin